fredag 27 januari 2012

How to Build a Capsule Wardrobe

How to Build a Capsule Warderobe

How to Build a Capsule Warderobe by zhine featuring a black blouse

* Istället för separata outfits *
  
Vad skulle du köpa och investera i om du fick börja om på nytt och din budget var begränsad

Ett av mina mål har varit och är att kunna kombinera mina kläder i större utsträckning. Förr om åren har jag handlat alldeles för planlöst och impulsivt samt bytt klädstil alltför många gånger. Det resulterar i en massa plagg som inte passar in i helheten och som bara fungerar i en specifik outfit. Det innebär att det kostar mer och tar större plats och man upplever att man inte har nåt att ta på sig fast garderoben vittnar om annat. Låter det bekant?


Planera först
 1. Glöm allt vad andra säger att du ska ha i din basgarderob! Vi är olika och våra liv ser annorlunda ut. Bara du vet vad du behöver och gillar.
 2. Börja med att ta reda på hur du tillbringar din tid inklusive ev. restid och på vilken typ av aktiviteter.
  Ex. jobb, fritid, träning, sömn, trädgård osv. för att ta reda på vad du behöver och hur mycket.
 3. Fyll i ett veckoschema för en typisk vecka med alla dygnets timmar dvs. totalt 168 timmar (24x7) och markera varje timma med aktuell aktivitet. Om t.ex. ditt jobb kräver olika typer av kläder så gör skillnad i din uppställning. Ibland kan det vara lättare att göra för två eller fyra veckor beroende på dina aktiviteter så det blir lättare att räkna ut.
 4. Räkna ut hur stor varje del är procentuellt. Ex. Du sover 7 timmar/natt i 7 nätter = 49 timmar på en vecka. Dela 49 genom 168 vilket motsvarar ca 29 % av din tid som du behöver och använder nattkläder om du inte sover naken dvs.
 5. Nu har du räknat ut ditt behov av kläder för respektive aktivitet vilket borde återspeglas av mängden kläder. Då har du alltid de plagg du behöver. Ta gärna hänsyn till dina tvättvanor när du planerar.
 6. Bestäm dig för hur stor budget du vill lägga på respektive aktivitet. Kan avslöja att jag inte lägger 30% av min klädbudget på nattkläder.
 7. Bestäm dig för vilken stil och vilka färger du vill ha. Ju enhetligare desto fler kombinationer. Svart, brunt, beige, vitt, plommon som exempel kan fungera bra som basfärger. Välj en eller två när du börjar. Ett tips är att bygga en basgarderob för höst och vinter och ytterligare en för vår och sommar speciellt om du väljer mörkare färger som bas.
 8. Välj accentfärger, gärna färger som går att kombinera med varandra. Enfärgade plagg är lättare att kombinera med varandra än mönstrade. Ett tips är att välja mönstrade accessoarer istället.
 9. Ta reda på vad du älskar och välj bara sådant som du verkligen trivs med. Ett tips är att skriva ned exakt vad du ogillar hos de plagg som du inte är nöjd med. Är det materialet? Kvalitén? Passformen? Färgen? Skötseln? Undvik sådant i framtiden.
 10. Fråga gärna andra om smakråd och tänk på att expediten vill sälja i första hand. Våga lita på ditt eget omdöme, om det inte känns rätt så är det inte rätt sen heller.

Exemplet ovan

Jag valde svart och beige som bas och korall som accentfärg. En beige kappa lättar upp det svarta. Plaggen är i en klassisk stil med enkla rakare snitt som går att kombinera med varandra och man känner sig alltid välklädd. Fungerar som vardagsplagg till t.ex. jobbet. En helknäppt blus går att använda utanpå och har fler möjligheter än en tunika. Klänningen går att använda som den är, med kjolen eller byxorna, med eller utan underklänning, med eller utan kofta eller blus. Kombinationerna är många. Satsa på en skinnväska som håller och som fungerar både till vardag och fest samt ett par snygga och bekväma skor. De här skorna är lite roligare än ett par helsvarta och gör helheten mer intressant.  


Bygg vidare

How to Build a Capsule Warderobe

How to Build a Capsule Warderobe by zhine on polyvore.com

* Vardagskläder *

Hela idén är att man bygger moduler för varje aktivitet. Du kan givetvis bygga flera inom samma grupp utifrån samma principer. Här valde jag vardagskläder i samma färger och enkla snitt för att kunna kombinera dem med kläderna från den första modulen. Du kan även blanda stilar men det kräver lite större eftertanke. Om du tränar eller reser ofta kan det vara värt att investera i en stor weekendväska. Skjortblusen har puffärmar som kan bidra till mera volym och ökad bredd. Avstå den om du är bred över axlarna.


Mera uppklätt

How to Build a Capsule Warderobe

How to Build a Capsule Warderobe by zhine featuring h&m pants

* Festkläder *

Nästa modul består av festkläder. Du behöver inte börja om utan kan komplettera med ett par fina toppar, ett par leggings, en clucth och ett par högklackade skor som matchar de övriga kläderna samt lite fler accessoarer. Det ger dig ännu fler kombinationer tillsammans med den första och andra modulen. Nu kan du variera kläderna i mycket större utsträckning än tidigare och du har alltid något som passar.  

Bygg flera moduler efter behov.
 
Klicka på stora bilderna för länkar om du är intresserad av något. 
 
Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...