lördag 14 april 2012

My NO-GO Criterias

chickens, baskets, eggs / Not Allowed

* Nej tack, inte för mig! *


Hur fattar du dina beslut när du handlar kläder?

Det här är en fråga som jag har funderat mycket kring eftersom jag har köpt så mycket kläder genom åren som jag bara har använt en till två gånger och typ tre gånger som mest eller rent av inte alls. Det resulterar i fenomenet: "Det-är-fullt-i-garderoben-men-jag-har-"inget"-att-ta-på-mig". Vad beror det på att helt nya plagg är ointressanta när jag har köpt dem? 

Den största orsaken är att jag gillar att shoppa och har haft möjligheten att göra det. Dvs. att jag kan, vill och shoppar. Och gärna mycket av allt, utan begränsning. Eller för att vara riktigt ärlig så var det mitt gamla beteende som var sånt. Nu när jag har kommit fram till vad jag gillar och framför allt inte gillar så har jag lärt mig att säga: Nej tack till plagget/prylen och motstå den första impulsen som triggar igång ha-begäret.


Snyggt! Häftigt! VILL HA!


Så hur gör man för att kunna avstå? 

Ta reda på vad du inte gillar allra först. 


Min NO-GO-lista baserat på känslor:

Kläder som stramar, sticks, kliar, drar, spänner, glider upp/ner eller åt nåt håll man inte vill, är ömtåliga, statiska, sträva, konstiga, illiga (lysande), noppriga, trasiga, missfärgade, trista, tråkiga, plastiga, för stora, för små, för korta, för långa, för breda, för tajta, stela, styva, stinker, oformliga, slappa, klistriga, fläckiga, torrfäller, otvättbara, osv. Och det viktigaste av allt: om jag inte känner mig fin i den så blir det automatiskt ett no-go-item!

 
 
Min NO-GO-lista baserat på smak:
 • Rutiga kläder.
 • "Fel" stil, snitt, färg osv.
 • Blusar, toppar med bröstfickor eller nåt annat "frilligt" framtill som framhäver bysten ännu mer.
 • Vanliga t-shirts. Sämsta plagget för oss äppelformade!
 • Överdelar med hängande axelsömmar (bredare än axlarna).
 • Längre på sidorna eller baktill.
 • Sitter illa.
 • Grovstickade plagg som ökar volym.
 • Polokragar som får halsen att se kortare ut.
 • "Fyrkantiga" kläder dvs. för korta och samtidigt breda. Usch!
 • Alltför stormönstrat.
 • "Tantiga" plagg. Nämner inget särskilt eftersom smak är subjektivt.
 • Volangkjolar som jag älskar men inte använder!


Min NO-GO-lista baserat på skötsel mm.
 • Vardagskläder som ska handtvättas eller kemtvättas.
 • Kläder i dålig kvalité som tappar formen eller går sönder på en gång.
 • Kläder som ska sys om eller fixas först. 
 • Kläder i material såsom polynosic, tencel, lyosell, modal, viskos m.fl.   

 
 
Nu när jag äntligen har tagit tag i att sälja kläder som jag inte använder känner jag mig tillfreds även om jag har fler kartonger och lådor med nedpackade kläder så börjar det precis som med vikten att äntligen synas, både i plånboken och med mera luft i garderoben!


Hur ser dina NO-GO-listor ut?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...